Talon toimijat esittelyssä: Samuli Heimonen

SamuliHeimonen1

Kuva: Petri Blomqvist

Samuli Heimonen toimii kuvataiteilijana talon neljännessä kerroksessa omassa työtilassaan, jonne hän muutti viime joulukuussa. Heimosen maalaukset ovat tunnettuja ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2008. Hän on toiminut päätoimisesti taiteilijana jo noin 15 vuotta.

Heimonen kertoo, että hänen normaali työskentelynsä on taulujen maalaamista työhuoneella sekä näyttelyiden valmistelua, kun sellainen on tulossa. Työnteko on hänen mukaansa puurtamista: se on ihanaa, kamalaa, tuskallista, ekstaattista ja siihen liittyy aina epäilyksiä ja suunnatonta intoa.  Näyttelyä rakennetaan ja sille pidetään avajaiset, sitten näyttely on itsekseen ja lopuksi puretaan pois. Tämän jälkeen kaikki alkaa alusta. 98 % työstä on todella normaalia ja ne loput 2 % on todella kummallista toimintaa. Tätä työtä ei Heimosen mukaan voi tehdä vain silloin kun huvittaa, ehkä sitten ei huvittaisi koskaan. Hän kertoo työskentelevänsä työhuoneella arkisin normaalin työpäivän mukaan kahdeksasta neljään, sillä hänelle se toimii ja on loogista perhe-elämän kannalta.

Lutakon talossa on Heimosen mielestä jotain erikoista. Talossa tapahtuu paljon ja laajasti monia kulttuurisia asioita jo monenlaisten toimijoidenkin puolesta. Heimonen tuntee, että talossa on myönteinen pöhinä, jonka voi aistia. Hän on kaivannut tällaista ilmapiiriä, työskenneltyään yksin maaseudulla noin kymmenen vuotta. Taloon muutto sai innostumaan, sillä täällä hänellä on paljon omaa tilaa ja työhuone on kuin oma valtakunta. Innostumisella taas on valtava vaikutus työn sujumiseen. Tila on Heimoselle työkalu ja sitä kautta osa työn tekemistä, tämä tila tuntuikin heti oikealta ratkaisulta.

SamuliHeimonen2

Kysyimme Samuli Heimoselta hänen suhtautumistaan Suomen itsenäisyyteen ja tähän juhlavuoteen. Hän kertoo, että itsenäisyys on hänelle äärimmäisen tärkeä asia ja kokee sen aina vain tärkeämmäksi. Heimonen on pohtinut millainen hänen Suomensa on ja millaisia arvoja siihen liittyy. Se on moniarvoinen, suvaitsevainen ja humaani, siihen on varmaan itsenäisyydelläkin tähdätty. Taiteilijan työt eivät suoraan liity Suomeen, mutta olemalla suomalainen taiteilija ja ottamalla töillään kantaa tiettyihin asioihin, kokee hän suomalaisuuden linkittyvän työhönsä.

Eräs hieno kokemus, jonka Heimonen on Vuoden nuori taiteilija -valinnan kautta saanut työssään kokea, on vierailu itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentin linnassa.
– Siinä vaiheessa, kun kättelin Tarja Halosta, niin ajattelin, että tähän sitä on tultu. Maalaan kuvia päättömistä kaneista ja täällä sitä ollaan, Heimonen kertoo pohtineensa.

Viime vuosina Heimonen on käsitellyt töissään susia ja idea syntyi silloin vallinneesta susi-keskustelusta ja siihen liittyneestä kielenkäytöstä. Miten me suhtaudumme asioihin joita emme hallitse ja mikä susi on. Susi voi kuvastaa maahanmuuttajaa tai yksinäistä ihmistä, joka jää jatkuvasti ulkopuolelle. Eläimet, joita Heimonen on töissään käyttänyt kuvastavat ihmisiä, eläin toimii metaforana.

SamuliHeimonen4

Heimonen kertoo, että blokkeja työssä tulee aina. Ainoa tapa miten siihen voi varautua on ajatella, että tämä ei ole maailmanloppu. Tunne siitä, että epäonnistuu, ei ole maailmanloppu. Tästä on selvitty ja tästä selvitään.

 

Samuli Heimosen työhuoneella (4.krs) avoimet ovet Made in Lutakko -päivänä 6.5.

Samuli Heimosen nettisivut

Samuli Heimosen Facebook-sivu

(Haastattelu: Tiia Heikkilä ja Pauliina Pitkänen, teksti: Tiia Heikkilä)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s