Talon toimijat esittelyssä: YAD

 

YAD haastattelu
Kuva: Tilla Larkiala

YAD eli Youth Against Drugs ry on valtakunnallinen nuorten vapaaehtoisjärjestö, joka ehkäisee nuorten huumeidenkäyttöä. YAD on ollut toiminnassa vuodesta 1988 alkaen.  YADin päätoimisto toimii Jyväskylässä, Lutakossa.

Haastattelimme YADin toiminnanjohtajaa Janne Paanasta ja selvitimme hieman yksityiskohtaisemmin, mitä YADin toiminta oikeastaan on. Toiminnanjohtajan työssään Paananen vastaa työyhteisöstä, strategiasta, taloudesta ja toiminnasta ylipäätään. Paananen suosittelee YADin toimintaa kaikille nuorille, jotka ovat kiinnostuneista päihdeasioista. Toiminta sopii myös kokemustaustaisille ihmisille, jotka kaipaavat ryhmätukea. ”Emme katso historiaa, vaan keskitymme tulevaisuuteen”, toteaa Paananen.

Paanasen mukaan hänen työssään hienointa on kuitenkin vapaaehtoiset. Hän toteaa että on todella hienoa nähdä kuinka jotkut voivat toiminnan avulla esimerkiksi toipua huumeiden käyttämisestä tai vaikka työllistyä sosiaalialalle. Vapaaehtoiset tukevat toisiaan.

YADin toimintaan kuuluu se, että vapaaehtoiset nuoret pääsevät itse suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa, jota he haluavat järjestää. Paikallistoiminnassa mukana olevat nuoret esimerkiksi esittelevät YADin toimintaa ja puhuvat huumeiden vastaisuudesta erilaisissa tapahtumissa. Jatkoa ajatellen Paananen toteaakin, että vaikka hän pitää työstään, ei hän aio jatkaa työtään loputtomiin, koska nuorisojärjestön kapulan on siirryttävä jossakin kohtaa juurikin nuorten haltuun.

Millaista sitten on YADin toiminta juuri nimenomaan Lutakon talossa? Paanasen mukaan Lutakon talon historia on kiinnostava ja ajan saatossa on talo tullut tärkeäksi myös muilla tavoin kuin vain työtilana. Vaikka työtilat ovat levottomammat kuin usein toimistotyöskentelyltä voi olettaa, kokee Paananen silti tilojen sopivan työhönsä erinomaisesti. Hän kertoo myös että merkitystä toimintaan on tuonut myös muut talossa toimivat tahot, joiden kanssa on voitu tehdä erilaisia yhteistyöjuttuja. Paananen kertoo että esimerkiksi Jelmun kanssa on yhdessä järjestetty päihteettömiä keikkoja.

100-vuotiaasta Suomesta Paananen kertoo olevansa hieman huolissaan. Sadan vuoden aikana on opittu että ihmisistä tulee pitää huolta. Huoli herääkin aiheesta että ollaanko juuri niitä kaikkein heikko-osaisimpia unohtamassa? Tähän aiheeseen kytkeytyykin tapahtumassa nähtävä Tomi Tuulirannan Unohdetut – näyttely.

YAD haastattelu 2

(Haastattelu: Pauliina Pitkänen ja Tiia Heikkilä, Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s