Talon toimijat esittelyssä: Jelmu

Sanni_11.3.2017

Sanni Tanssisali Lutakossa 11.3.2017, Kuva: Jani Murtosuo

Tanssisali Lutakko, on ehkä talon tunnetuin tila. Se on monille ulkopaikkakuntalaisillekin musiikin ystäville tuttu, kuin myös monille artisteille rakas keikkapaikka. Tanssisali Lutakon keikat järjestää Jyväskylän elävän musiikin yhdistys, Jelmu, joka on perustettu vuonna 1989 ja merkitty yhdistysrekisteriin seuraavana vuonna. Ensimmäiset keikat on järjestetty vuoden 1990 marraskuussa. Iso käännekohta toiminnassa tapahtui vuonna 2005, kun taloon tehtiin iso remontti, jossa vapaaehtoiset olivat suuressa roolissa. Talo oli ollut pitkään purku-uhan alla, mutta loppujen lopuksi Jelmu voitti taistelun ja sai jäädä, vaikka se remontin vaatikin.

Jelmun toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön ja Jelmu ry:n jäsenmaksun maksaa vuosittain noin tuhat henkilöä. Me saimme haastatella Jelmun promoottorina, ohjelmistovastaavana ja tiedottajana toimivaa Raine Pulkkista. Pulkkinen päätyi itse Jelmun vapaaehtoiseksi vuonna 2003 kaverin seurana. Hän huomasi hommien kiinnostavan ja toimi aktiivisesti vapaaehtoisena, kävi paljon Lutakossa keikoilla ja teki Lutakko Liekeissä –festarin ohjelmiston kaikkina kymmenenä kertana 2006-2015. Talo on Pulkkiselle erittäin merkityksellinen, se on paikka, jossa työ, harrastus ja intohimo yhdistyvät.

Jelmulla on noin sata aktiivista vapaaehtoista ja toiminta on poikkeuksellisenkin aktiivista ja suhteellisen ammattimaista. Yhdistys esimerkiksi järjestää vapaaehtoisilleen järjestyksenvalvojakoulutusta. Vapaaehtoiset työskentelevät keikka-iltoina muun muassa narikassa, keittiössä ja järjestyksenvalvojina. Aina ei muisteta, että tällaistakin vapaaehtoistoimintaakin on. Jelmun vapaaehtoisia on mukana auttamassa myös Made in Lutakossa 6.5.

Sanni_11.3.2017(2)

Sanni Tanssisali Lutakossa 11.3.2017, Kuva: Jani Murtosuo

Suomalaisella musiikilla menee hyvin, ja Pulkkinen kertookin, että hänestä on hienoa seurata, kuinka suomalaiset artistit voivat tehdä uusia hienoja juttuja ja aluevaltauksia, kuten täyttää stadioneita. Silti heillä tuntuu olevan kunnioitus juuriaan kohtaan, sillä esimerkiksi isoilla lavoilla keikkailevat Cheek ja Sanni olivat molemmat hiljattain Lutakossa keikalla ja tänään (31.3.) on Apulantakin tulossa. Suomessa kotimainen musiikki on poikkeuksellisen suosittua, monessa muussa maassa listoilla ovat yleensä samat ulkomaiset artistit. Tanssisali Lutakossa monet keikat ovat ikärajattomia ja näin saadaan myös tulevia sukupolvia kokemaan elävää musiikkia. Keikkoja suunnitellessa täytyy mukautua aikaan ja yleisön kiinnostukseen, nykyään ei suurta yleisöä kiinnosta enää samanlainen musiikki kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten.

Pulkkinen mainitsee yhdeksi parhaista asioista hänen työssään työajat, tai oikeastaan vapaus järjestää ne itse. Vapaus tehdä muutakin kuin töitä, mahdollisuus vaikka matkusteluun. Hän kertoo myös nauttivansa usein keikoilla enemmän yleisön, kuin itse artistin seuraamisesta. On hienoa nähdä, miten yleisö reagoi ja ymmärtää, että on itse ollut järjestämässä ja mahdollistamassa tätä hetkeä. On mahtavaa, kun keikka myydään loppuun, mutta upeita ovat myös marginaalisemmat artistit ja aidosti niistä nauttiva pienempi yleisö.

Jelmu on yksi tapahtuman pääjärjestäjistä.

Jelmun nettisivut

Tanssisali Lutakon Facebook-sivu

(Haastattelu: Tiia Heikkilä ja Pauliina Pitkänen. Teksti: Tiia Heikkilä)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s