Talon toimijat esittelyssä: Jyväskylän Astangajoogayhdistys

jooga valmis.jpg
Kuva: Pauliina Pitkänen

Jyväskylän Astangajoogayhdistys on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja levittää Astangajoogan harrastusta ja harjoittamista ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Jyväskylän Astangajoogayhdistys toimii Lutakon tiloissa neljännessä kerroksessa.

Halusimme laajentaa tietouttamme kyseisestä lajista, ja lähdimme mukaan seuraamaan Anne Immosen pitämää astangajoogatuntia. Anne on itse aloittanut joogaharrastuksensa 2003. Astangajoogasta hän piti heti. Fyysisesti vaativa asentoharjoitus ja samanaikainen keskittymis- ja hengitysharjoitus tuntuivat hänelle juuri sopivalta tavalta vahvistaa kehoa ja rauhoittaa mieltä. Säännöllisyyden löytyminen harrastukseen kesti aikansa, mutta vuosien mittaan harrastuksesta on kehkeytynyt tärkeä ja rakas. Annen mukaan harjoituksen pysyvyys muodostaa tietyllä tavalla vakauttavan perustan elämään.  Astangajoogan ohjaamisen Anne on aloittanut viime marraskuussa. Ohjaaminen on hänestä tuntunut luontevalta ja mukavalta jatkumolta säännöllisen harjoituksen ohessa. Anne kertoo, että hän ohjaa muita oman harjoituksensa pohjalta ajatuksenaan jakaa eteenpäin sitä, mitä hän on itse harjoituksensa myötä saanut. Lisäksi hän kokee, että ohjaaminen on osa hänen omaa harjoitustaan. ”Vaikka ohjaan, en ole opettaja vaan ennen muuta joogan oppilas”, toteaa Anne.

Lutakon neljännen kerroksen joogasali on hyvin kotoisa ullakkomainen tila, jossa pääsee rauhoittumaan heti sisälle tullessa. Heti tunnin alusta alkaen tilassa vallitsi täysi rauhallisuus, jota tunnelmoi kynttilä huoneen nurkassa. Tunnin seuraaminen oli voimaannuttava ja hieno kokemus. Tilassa vallitsi koko tunnin ajan jollakin tavalla yhtenäinen ja taianomainen tunnelma, jota tahdittivat harrastajien samanaikaiset hengitykset. Tuntuu kuin elettäisiin jossakin aivan omassa maailmassa. Jossakin seinän takana on bändi treenaamassa mutta se ei näytä rikkovan tai häiritsevän tunnin kulkua lainkaan.

Tunnin jälkeen jäimme vielä haastattelemaan ohjaajaa Anne Immosta ja tunnilla mukana ollutta harrastajaa, Suvi Lehtosta. Halusimme tietää mikä joogan harrastuksessa oikein viehättää. Suvi kertoo olonsa olevan usein joogatunnin jälkeen rauhoittunut ja onnellinen. Hän kertoo myös, että hänellä on ollut keskittymisvaikeuksia, joihin hänelle on tarjottu lääkehoitoa. Lääkkeet tuntuivat hänestä kuitenkin vastenmieliseltä ajatukselta ja avun hän onkin lääkkeiden sijaan löytänyt joogasta. Suvi pystyy keskittymään paremmin, kun hän käy joogassa, ja hänen mielestään on hienoa, että on luonnollinen tapa hoitaa keskittymisvaikeuksia. Keskittymisvaikeuksien lisäksi joogasta voi olla apua myös muissa elämän vaikeissa tilanteissa. Rauhallinen ja seesteinen olo ei ole kuitenkaan kaikki, mitä joogasta voi saada irti. Suvin mukaan joogaharjoituksen tekeminen voi antaa hyvää mieltä ja energiaa esimerkiksi työpäivään tai sitten tuoda erilaisia tunteita pintaan. Molempien mukaan joogalla on vahvempia vaikutuksia, kuin edes usein uskotaan. Sen avulla voi päästä eroon patoutumista niin mielessä kuin kehossakin.

Sekä Suvi että Anne pitävät joogan vaikutuksia elämään todella positiivisina. Tunneilta mukaan jää ryhmän motivoima energia ja hyvä olo. Joogan harrastamista he suosittelevat kaikille, koska laji todellisuudessa mukautuu juuri tekijänsä mukaan.

jooga valmis2.jpg
Kuva: Pauliina Pitkänen

Tapahtumapäivänä 6.5 on joogasalilla kaikille sopivia alkeistason kokeilutunteja klo. 13-16. Kaikki ovat tervetulleita, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta joogasta.

(Haastattelu Pauliina Pitkänen ja Tiia Heikkilä, Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s