Talon toimijat esittelyssä: Capoeira Força Natural Jyväskylä

capoeira.jpg
Kuvassa katucapoeiran legenda mestre Russo brasiliasta oppilaineen vierailulla Lutakossa 2012. Kuva: Aapo Kahilainen

Capoeira on brasilialainen kamppailulaji, tanssin ja fyysisen pelin yhteensulautuma. Capoeira on moniulotteinen laji ja sitä pelataan itse soitetun ja lauletun afrobrasilialaisen musiikin tahdissa. Haastattelimme capoeiran parissa jo 17 vuotta toiminutta Markus Rouhiaista. Rouhiainen harrastaa capoeiraa Lutakossa ja toimii siellä myös ohjaajana.

Capoeira Força Natural on aloittanut toimintansa Jyväskylässä vuonna 2000. Ennen Lutakkoon siirtymistä treenaaminen tapahtui liikuntasaleissa. Vuonna 2006 tapahtunutta siirtymistä Lutakkoon Rouhiainen kuvailee positiiviseksi muutokseksi. Lutakossa oleva sali on pieni ja intiimi, mutta riittää oikein hyvin capoeiran harrastajille. Salissa vallitsee myös melko lämmin tunnelma, ja tämän takia Rouhiainen kuvaileekin salia oikeaksi Brasilia-simulaattoriksi, kun lämpöä riittää.

Rouhiainen harrasti aluksi breakdancea, mutta kiinnostui capoeirasta tässä tehtävien liikkeiden takia. Capoeira vei voiton ja muodostui siten mieluisaksi harrastukseksi. Capoeiraa Rouhiainen kuvailee monipuoliseksi lajiksi, jossa liikkeiden lisäksi läsnä on paljolti myös musiikki, kulttuuri ja historia. Tämän kaiken lisäksi Rouhiainen kuvailee, mitä capoeira on hänelle itselleen. ”Minulle se on peli, leikkiä, tanssia ja teatteria. Peli, jota ohjeistetaan musiikin avulla. Leikki, jossa on mukana vuorovaikutusta kaverin kanssa, toinen tekee hyökkäyksen, joka on ikään kuin kysymys, ja toinen vastaa. Tarkoituksena niin kuin huijata toista tavalla, josta jää kuitenkin hyvä mieli. Liikkeitä voisi tehdä myös yksin, mutta se ei ole capoeiraa.”

Capoeiran ohjaaminen Rouhiaisella alkoi vaivihkaa n. 2009. Ohjaaminen on tuonut Rouhiaiselle uusia näkökulmia lajista, ja se on myös loistava tapa kehittyä itse lajissa. Ohjaajana ajattelu siirtyy liikkeen parista enemmän kokonaisvaltaiseksi, jolloin oppii lisää capoeiran saloja ja on kykenevä opettamaan niitä eteenpäin. Rouhiainen suosittelee capoeiraa kaikenikäisille avoimille ihmisille. Muun muassa Jyväskylän harrastajissa ikähaarukkaa riittää yli kuuteenkymmeneen.

Parasta capoeirassa on Rouhiaisen mielestä loistava tunnelma ja hyvä meininki. Kun ollaan sellaisessa porukassa, jossa kaikki tuntevat lajin, saadaan aikaan kunnon energialataus. Hienoimpia kokemuksia lajin parissa Rouhiaiselle ovat muun muassa kesäisin koko suomen laajuisella porukalla järjestettävät tapahtumat sekä workshopit, joissa on ollut mukana muun muassa ohjaaja Riosta, Brasiliasta.

6.5 Lutakossa ilmaisia capoeiran kokeilutunteja klo 10-13

(Haastattelu: Tiia Heikkilä ja Pauliina Pitkänen, Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s