Talon toimijat esittelyssä: Maija Holma

DSC02194-maijanrajaus.jpg

Kuva: Pauliina Pitkänen

Maija Holma on valokuvataiteilija, joka työstää teoksiaan Lutakossa, mutta on palkkatyössä Alvar Aalto-museolla. Holmalla on talossa oma työhuone, sekä hänelle kovin tärkeä pimiö. Hän on valmistunut vuonna 1994 ja lopputyönäyttely järjestettiin seuraavana vuonna Keski-Suomen museolla.

Holma työskentelee valokuvataiteen parissa kausiluontoisesti, ideoita tosin kerätään ja kehitellään lähes koko ajan. Ideat voivat hautua jopa vuosia, ennen kuin tulee sopiva tilaisuus niiden toteuttamiseen. Työskentelyajat riippuvat kovasti siitä, onko samaan aikaan päivätöissä, joskus tehdään iltaisin ja viikonloppuisin, mutta mukaan mahtuu myös tavanomaisia 6-7-tuntisia päiviä. Vanhemmuus tuo kuitenkin oman rytmityksensä elämään ja yleensä illat vietetään kotona.

Kierrätysmateriaalit johdattelevat Holman tekemistä. Hän yhdistelee erilaisia paperilaatuja keskenään ja joskus mukaan eksyy myös astetta luovempia ratkaisuja, kuten auton osia, vaneria ja erilaisia materiaalien yhdistelmiä. Holma kuvailee työtään luonnon ja kulttuurin kohtaamisina, paljon kasveja ja arkkitehtuuria. Alkuperäisissä kuvissa tulee tapahtua graafisesti tarpeeksi, jotta lopputuloksesta saa tarpeeksi kiinnostavan.

maija holma-bellevue_6

Maija Holma: Bellevue 6, 60×80 cm hopeagelatiinivedos kuittipaperille, 2016 (yksityiskokoelma).

Työtilana Lutakko on Holman mukaan sopivan rouhea ja rento, eikä täällä tarvitse olla varpaillaan tekemistensä kanssa. Täällä ei valiteta maalin hajusta tai melusta, kaikki ovat varmasti jo tottuneet tällaisiin olosuhteisiin. On myös erilaista työskennellä talossa, jossa on paljon erilaisten luovien alojen toimijoita, sillä monet vastaavanlaiset tehdaskiinteistöt on jaettu esimerkiksi toimistoiden ja taiteilijoiden kesken. Holma on oppinut arvostamaan sitä, että saa työskennellä täällä, omassa työhuoneessa, lähes joka päivä jo kahdeksan vuoden ajan. Holma muistelee myös 90-lukua ja suurta taiteilijayhteisöä talossa, sen jälkeen talolla on kyllä ollut monenlaisia jännittäviä vaiheita ja tapahtumia. Onneksi talosta löytyy edelleen taiteilijoita.

Yksi parhaimmista asioista omassa taiteessa on, kun joku haluaa ostaa teoksen, jossa näkee jotain omaa, jotain viitteitä omasta elämästä. Sellaisia asioita, joita minä en voi tietää, enkä ole ajatellut. Teen taidetta itselleni, joskus se sattumalta kolahtaa muillekin, Holma kuvailee.

Maija Holman työhuoneella (4.krs) avoimet ovet Made in Lutakko-päivänä 6.5. klo. 10-15.

Maija Holman nettisivut

(Haastattelu: Tiia Heikkilä ja Pauliina Pitkänen, teksti: Tiia Heikkilä)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s