Esittelyssä Taistelu Lutakosta -dokumentti

Taistelu Lutakosta

Taistelu Lutakosta -dokumentti sai alkunsa vuonna 2009, kun jyväskyläläinen CoreCrew-kollektiivi päätti tuottaa dokumentin Tanssisali Lutakosta Jelmun 20-vuotisjuhlille. Juhlat kuitenkin vietettiin marraskuussa 2010 ilman dokumenttia ja lopulta CoreCrew’n hajotessa vuonna 2012 projekti vaipui unholaan. Projekti kuitenkin herätettiin takaisin henkiin muutamaa vuotta myöhemmin Rauli Ylitalon ja Ville Sivosen toimesta.

Dokumentin ohjannut Ylitalo työskenteli vapaaehtoisena Jelmussa talotaistelun ratkaisun vuosina 2000-luvun alussa, Sivonen puolestaan on soittanut vuosia bändeissä, jotka ovat treenanneet Lutakon treenikämpissä. Sivonen toteaa, että Lutakon treenikämpät ovat ensiluokkaisia, ja tuskin siksi onkaan sattumaa, että Jyväskylästä lähtee maailmalle niin paljon hyvää musiikkia. Molemmille siis Jelmun toiminta ja itse rakennus ovat erittäin tärkeitä.

Dokumentti kertoo periksiantamattomuudesta itselle tärkeää asiaa kohtaan. Taistelu Lutakosta osoitti, että pienenkin ihmisen äänellä on merkitystä ja voimaa, kun tahto on tarpeeksi suuri. Yhteisöllisyydellä ja periksi antamattomuudella voi saada aikaan suuria asioita! Ennakkoluulot roskakoriin, koska kulttuuri kuuluu kaikille.

Dokumentti on hyvä oppitunti etenkin nyt, vuonna 2017, kun kansalaisaktivismille alkaa olla entistä enemmän tarvetta. Lutakon purkamisen vastainen mielenosoitus on edelleen yksi suurimmista mielenosoituksista, mitä Keski-Suomessa on nähty. Elokuva voi toimia hyvänä silmien avaajana ja ajatusten herättäjänä niin pienille kuin suurillekkin ”tiimitoimijoille” sekä erilaisille päättäjille.

Sivosen mukaan Suomessa tehdään erittäin laadukkaita ja mielenkiintoisia dokumenttielokuvia, ja hän kannustaakin ihmisiä katsomaan ja tukemaan kotimaista elokuvatarjontaa, jotta se pysyisi monipuolisena.

Taistelu lutakosta_rauli ja ville
 Kuvassa Taistelu Lutakosta -dokumentin tekijät Ville ja Rauli

Taistelu Lutakosta dokumentti esitetään tapahtumapäivänä Lutakossa klo. 14

(Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s