Esittelyssä Tomi Tuuliranta

03Pieni.jpgHaastattelimme päätoimisesti valokuvaajana toimivaa Tomi Tuulirantaa koskien tapahtumassa nähtävää Unohdetut -näyttelyä, lisäksi halusimme tietää vähän lisää valokuvaajan työstä ja arjesta.

Viisi vuotta sitten Tuuliranta laittoi omien sanojensa mukaan ”oman puljun pystyyn” ja on siitä lähtien ollut valokuvaaja päätyökseen. Valokuvaus on hänelle kuitenkin ollut jo pitkäaikainen harrastus, jota hän on tehnyt omaksi ilokseen.  Tuuliranta on myös opiskellut valokuvausta palveluliiketoiminnan maisterin opintojen lisäksi.

Valokuvaajan arjen Tuuliranta kertoo olevan aika yksinäistä, koska vakituisia työkavereita ei työssä ole. Työhön luonnollisesti kuulu muutakin kuin pelkkää kuvaamista. Tuuliranta toteaa, että arkisin aamut hän yleensä käyttää sähköpostien parissa ja myös kuvia käsitellessä. ”Viikon rytmi koostuu yleensä siten että alkuviikko kuvataan ja loppuviikko sitten käsitellään niitä kuvia”, kertoo Tuuliranta.

Halusimme tietää millaisia asioita Tuuliranta sitten oikein kuvaa ja miksi, ja mistä inspiraatio kuviin oikein tulee. Pelkästään mitään tietynlaisia kuvia ei Tuuliranta kuvaa, vaan kuvattavat asiat vaihtelevat laidasta laitaan. Leffakuvaukset ovat kuitenkin viime vuosina vieneet Tuulirannan mennessään, ja hän toteaakin, että juuri ne ovat olleet hienoimpia kokemuksia, mitä hän on työssään saanut kokea. Vielä harrastajakuvaajana toimiessaan oli Tuuliranta toivonut, että pääsisi jollakin tapaa sulautumaan mukaan elokuvamaailmaan. Tämä oli tuntunut kaukaiselta ajatukselta, mutta yhteensattumien ja rohkeiden hyppyjen kautta, on Tuuliranta siihen maailmaan päässyt. Inspiraatiota kuviin ja kuvaamiseen Tuuliranta saa erilaisista asioista riippuen kuvattavasta asiasta. Esimerkiksi leffakuvauksissa inspiraationa voi toimia metsän valot ja varjot ja vaikka hääkuvauksiin inspiraatiota on voinut tuoda muiden blogit ja videot.

Lutakon talo ei Tuulirannalle ole ennestään kovinkaan tuttu. Tuuliranta toteaakin, että joskus opiskeluaikoina on tullut haalaribileissä käytyä ja satunnaisesti myös muutamilla keikoilla. Tuulirannan tuotantoa on kuitenkin nähtävillä tapahtumapäivänä Lutakossa. Unohdetut –näyttelyään Tuuliranta kuvaili kolmella sanalla: ”koskettava, karu, totuus”.

16Pieni.jpg

Unohdetut -näyttelyn facebook sivut

Tomi Tuulirannan nettisivut

(Haastattelu: Tiia Heikkilä ja Pauliina Pitkänen, Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s