Esittelyssä Jyväskylän meininki: A punk documentary

_Aivolävistys live Lutakko 22.1 Jyväskylän meininkiKuvassa Aivolävistys Lutakossa 22.1

Made in Lutakko -tapahtumassa esitetään Jyväskylän meininki: A punk documentary. Halusimme hieman nähdä pintaa syvemmälle ja selvittää mitä tämä kyseinen dokumentti pitää sisällään, ja miksi se kannattaa katsoa.

Elokuvan ohjaaja Mikko Järvinen kertoo, että idea dokumentin tekemiseen on ollut Jyväskylän skenessä olemassa jo pitkään. Hän muistaa kuulleensa siitä ensi kerran jo vuonna 2007, mutta tämän jälkeenkin tarvittiin vielä seitsemän vuoden kypsyttely ennen kuin työt oikeasti aloitettiin. Vuonna 2014 oli ensimmäinen kerta, kun idea, ihmiset, laitteisto ja aikataulut realistisesti kohtasivat toisensa, ja dokumentin tekeminen voitiin aloittaa. Dokumenttia aloitettiin tekemään Kulttuuriyhdistys TUFF!:n sisällä.

Suhde dokumentin aiheeseen on Järviselle hyvin läheinen ja henkilökohtainen. Hän on perustanut oman ensimmäisen punkbändinsä 12 vuotta sitten. Tuolloin hän järjesti myös oman ensimmäisen keikkansa. Tämän jälkeen on bänditoiminnasta ja keikkojen järjestämisestä tullut iso osa Järvisen elämää.

Dokumentin pääsanomana Järviselle itselleen on se, että ”me voidaan tehdä täällä mitä me halutaan”. Valta ja mahdollisuus vaikuttaa ympäristöömme ja kokemukseemme elämästä on meillä. Hänen mukaansa oman elämän dokumentointi voi olla siinä vahva väline. Elokuvassa esiintyvistä henkilöistä Järvinen toteaa, että heidän pääsanomansa on heidän rohkeutensa elää omanlaista elämää, luoda ja muuttaa asioita omalla filosofiallaan. Elokuvan tekeminen oli Järviselle myös hänen osaltaan tapa antaa takaisin etenkin hänelle kasvuvaiheessa tärkeäksi muodostuneelle porukalle.

Järvinen toivoo, että elokuvan näkisivät kaikki, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan vaihtoehtoisiin elämäntapoihin, ja haluavat nähdä miten merkittäviä ja isoja asioita luodaan ”koneistojen” ulkopuolella.

jyväskylän meininki

Jyväskylän meininki -dokumentti Made in Lutakko -tapahtumassa klo. 15

(Teksti: Pauliina Pitkänen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s